Over Ons

Wie Wij Zijn

Continuïteit

Na ruim 125 jaar bestaat Muziekvereniging Kunst en Vriendschap nog steeds. In deze jaren zijn we gegaan van een Harmonie orkest naar een Big Band en een Fanfare orkest met opleidingsorkest. Dit kunnen wij echter niet alleen van de opbrengsten van optredens en concerten betalen. Om die reden kunt u donateur worden.

Het Orkest

Het Orkest

Concerten bij diverse evenementen in en rond Zoetermeer en de grote concerten in de Silverdome, dat is waar onze muzikanten elke maandagavond met veel plezier voor repeteren. Het Orkest van Kunst en Vriendschap bestaat al sinds de oprichting van de muziekvereniging in 1897. Met 32 leden, kan het Orkest zich nog steeds een volledig fanfare Orkest noemen, maar let op: het beeld van een typische fanfare moet je snel vergeten! Moderne pop-, rock-, film- en concertmuziek, dat is waar wij mee optreden. Twee keer per jaar organiseren wij onze eigen concerten. Een voorbeeld daarvan is het filmconcert, waarbij het Orkest speelde met volledig bioscoopscherm voor een volle zaal.

Doe je ook mee?

In een tijd waarin vele orkesten het moeten hebben van invallers, is de vereniging erg blij met de grote, vaste bezetting van het Orkest. Dat betekent niet dat wij niet op zoek zijn naar nieuwe aanwas. Wij hebben onze eigen opleiding, maar willen ook geoefende leden trekken met uitdagende, vernieuwende concerten. Wanneer een specifieke positie vrij is gekomen, plaatsen wij advertenties op de verschillende muzikanten banken en op onze eigen social media. Klinkt dit orkest nou als iets voor jou? Kom vooral eens langs, we repeteren op maandagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur, van der Hagenstraat 22d, Zoetermeer. Laat wel even weten dat je komt, en of je nog een instrument nodig hebt!

Voor Uw Evenement?

Aanvragen komen bij ons uit alle hoeken. Met brede repertoire is het Orkest breed inzetbaar. Het Orkest was bijvoorbeeld te zien in het World Forum en de Keukenhof, maar begeleid ook dodenherdenking, de Nationale Molendag in Benthuizen, de rolstoelvierdaagse en de opening van Koningsdag in Zoetermeer. Bijzonder zijn vooral de concerten rondom kerst, waarvoor het Orkest een volledig programma van klassieke en moderne kerstmuziek heeft. Het orkest heeft eventueel een tent. Voor ieder feest, evenement, kerstmarkt etc., neem gerust contact met ons op!

De Dirigent

Casper Dik (1972) begon in 1983 met saxofoonlessen op de muziekschool in Nieuwegein en werd lid van de fanfare Kunst na Arbeid in Vreeswijk. Het muziek maken werd een steeds intensievere hobby en zodoende kwam het conservatorium in beeld. Uiteindelijk studeerde Casper in 1996 af als docerend musicus en in 1998 als uitvoerend musicus aan het Utrechts Conservatorium. Beide diploma’s behaalde hij cum laude. Naast het spelen trok ook het dirigeren Casper aan. In 1997 begon hij met de opleiding HaFA-directie aan het conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2001 zijn diploma behaalde.

Sophie’s Big Band

Sophie's Big Band

Feesten, bedrijfsevenementen, swing- of ballroom dancing, keiharde funk en jazz evenementen, daarvan ken je Sophie’s Big Band! Ook de Big Band kent een breed repertoire, met een repertoire van bekende klassiekers, moderne jazz muziek en funk. Glenn Miller, Count Basie, Duke Ellington en Les Brown, maar ook bijvoorbeeld Tower of Power en Snarky Puppy. Sophie’s Big Band is in 2007 ontstaan op initiatief van Sophie de Hart. Al snel had ze voldoende enthousiaste mensen binnen de vereniging gevonden om de big band van de grond te krijgen. Na een aantal maanden is de big band als afdeling van de vereniging vastgesteld. Overigens, bescheiden als ze is heeft Sophie niet zelf haar naam aan de big band gegeven, dat hebben andere band leden voor haar gedaan. De Big Band repeteert op vrijdagavond, 20.00 uur tot 22.15 uur, van der Hagenstraat 22d.

Doe je ook mee?

Sophie’s Big Band heeft nog plaats voor een paar muzikanten om onze bezetting compleet te maken. Wanneer een specifieke positie vrij is gekomen, plaatsen wij advertenties op de verschillende muzikanten banken en op onze eigen social media. Klinkt deze band nou als iets voor jou? Kom vooral eens langs, we repeteren op vrijdagavond van 20.00 uur tot 22.15 uur, van der Hagenstraat 22d, Zoetermeer. Laat wel even weten dat je komt, en of je nog een instrument nodig hebt!

Voor Uw Evenement?

Sophie’s Big Band geeft voornamelijk optredens bij evenementen, maar organiseert zelf ook evenementen in de grote repetitie hal aan de Silverdome, in samenwerking met dansscholen. Heeft u een evenement waar u wel een swingende band bij kunt gebruiken Neem dan vooral eens contact met ons op!

De Geschiedenis

Onze vereniging heeft inmiddels al een geschiedenis van 122 jaar, daar is dus wel wat over te vertellen. Hieronder kunt u meer lezen over de oprichting van de vereniging en alles wat er tot nu toe is gebeurd.

De Oprichting

Burgemeester C.L.J. Bos van Zoetermeer-Zegwaart (1894-1912) schijnt de aanzet gegeven te hebben tot het oprichten van een Harmonie, daar er meer dorpen in de omgeving waren die een muziekkorps hadden. Vermoedelijk heeft hij ook voor de financiën gezorgd. Lantaarnopsteker de heer A. Eekels, perronchef van der Griendt en de heren Verheyen en van der Vucht hebben de eerste stappen ondernomen tot het oprichten van een harmonie, die men Kunst en Vriendschapnoemde. Dit gebeurde op 1 oktober 1897 en burgemeester C.L.J. Bos werd daarbij beschermheer van de vereniging. Sindsdien is het gewoonte dat de burgemeester van Zoetermeer beschermheer is van Kunst en Vriendschap.

Burgemeester C.J.L Bos. Collectie HGOS

Café “De Jonge Prins”, met links het raadhuis van Zegwaart. Collectie HGOS

Repetitieruimte

De eerste repetities waren in de zaal van café “De Jonge Prins” van de heer Engel Ooms (Café “De Jonge Prins” is anno 2011 in gebruik als Grieks restaurant “Odysseus”, Dorpsstraat 80). In datzelfde pand was ook het Zegwaarts gemeentehuis gevestigd. Rond 1910 werden de repetities verplaatst naar een ruimte achter Hotel de Gouden Leeuw (tegenwoordig het patronaatsgebouw, Dorpsstraat 18). Over de jaren zouden deze twee locaties elkaar een aantal keer afwisselen als repetitie ruimte.

Van Harmonie naar Fanfare

Op 19 oktober 1937 werd besloten van de harmonie een fanfare te maken. In de jaren tot de oorlog deed de fanfare het onder leiding van dirigent A. de Vries goed. De oorlogsjaren waren moeilijk voor de vereniging, maar Kunst en Vriendschap deed in 1945 volop mee aan de bevrijdingsfeesten. In 1955 werd het eerste uniform aangeschaft, en een drumband opgericht. De afdeling majorettes ontstond in 1961 uit een samenwerking met Pro Patria. In 1968 werd uit een behoefte aan leerlingen op blaasinstrumenten door K&V de muziekschool opgericht, die later zelfstandig verder is gegaan als de Streekmuziekschool en vervolgens het CKC is geworden. De muziekschool was gevestigd in de oude Jongensschool aan de Dorpsstraat aan het pleintje waar anno 2011 diverse eetgelegenheden gevestigd zijn. De repetities werden vanaf begin jaren ’70 gehouden in de zaal naast de muziekschool, de voormalige gymzaal van de jongensschool. De zaal is er nog, maar is aan de voorkant niet meer bereikbaar. Er zit anno 2011 een tapas restaurant in.

Fanfare Kunst en Vriendschap, anno 1937. Linksboven hangt het vaandel dat zich nu, in 2020, nog in de barruimte hangt. Collectie HGOS

Even Achteruit Kijken

Meer lezen? Dhr. Wim Woldendorp (1922-2002) heeft jarenlang in verenigingsblad “Orpheus” artikelen geschreven over de geschiedenis van Kunst en Vriendschap onder de titel “Even Achteruit Kijken”. In 2009 zijn al deze artikelen samengevoegd tot een aaneensluitend verhaal met dezelfde titel, en van toepasselijke foto’s voorzien. Het geheel is in PDF formaat te downloaden van de webpagina.

.

Onze Sociale Media

Youtube en Facebook

Op Facebook vindt u foto's en video's van onze optredens en activiteiten. Bovendien worden hier concerten aangekondigd. Op Youtube uploaden wij onze concerten.